2020 nin En İyi 5 IoT Uygulaması
10 Aralık 2020

2020 nin En İyi 5 IoT Uygulaması

IoT 2020’de Hangi Alanlarda Öne Çıktı?

2020 yılı hepimiz için farklı bir yıl oldu. Hem gündelik hayat hem de teknoloji kavramları hiç olmadığı kadar ilginç bir seyir izledi. Covid-19 pandemisinin getirdikleri hayatımızdaki rutinleri değiştirip yeni adaptasyonları zorunlu kıldı.

Teknoloji anlamında ise en çok temassızlık ve mesafeli çözümler ön plana çıktı. Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamaları da bu noktada hem özel hayatta hem iş yaşamında yükselen bir trende sahip oldu.

Daha önce de belirttiğimiz üzere 80’li yıllardan bu yana hayatımızda bulunan Nesnelerin İnterneti; teknoloji, sağlık hizmetleri, imalat, perakende, güvenlik, enerji ve tarım endüstrileri gibi sektörlerde devrim niteliğinde bir değişime öncülük etti. Pek çok şirket ve endüstri gerçek zamanlı veri yönetimi ve görevlerin otomasyonu yoluyla verimlilik artışına odaklanmaya başladı.

IoT tabanlı teknolojilerle sunulan yeni uygulamalar ve gelişimi sağlanan geleneksel yöntemler 2020 yılında verimlilik ve fayda noktasında aranan performansa fazlasıyla yanıt verdi.

Genç takım elbiseli adam önündeki geniş ekrandan IoT sistemini kullanıyor.

Biz de yılın sonuna yaklaşırken 2020’de Nesnelerin İnterneti (IoT) alanındaki öne çıkan uygulamalara el atıp sizin için derledik.

1. IoT Sensörleri 


IoT sensörleri, devre kartlarına bağlı manuel veya dijital sensörlerden oluşmakta. Devre kartları, karbonmonoksit seviyeleri, sıcaklık, nem, basınç, titreşim ve hareket gibi sensörlerden toplanan bir dizi veriyi ölçmek üzere programlanmıştır.

IoT sensörlerini basit sensörlerden farklı kılan, yalnızca farklı fiziksel ortamlarda veri toplamakla kalmayıp aynı zamanda verileri bağlı cihazlara da aktarabilme özelliğidir.

2. IoT Veri Analitiği 


İşletmeler, büyük ve küçük verileri analiz ederek eğilimleri belirlemek için IoT veri analizinden yararlanmaktadır. IoT veri analizi uygulamaları, anlamlı içgörüler elde etmek için çeşitli verileri yapılandırılmış, yapılandırılmamış ve yarı yapılandırılmış verileri açıklayabilir. IoT, hareket veri setleri, coğrafi veriler ve sağlık hizmeti verileri dâhil olmak üzere çeşitli veri türlerini analiz etmek için veri analitiğinde kullanılabilir.

3. IoT Tabanlı Tedarik Zinciri Yönetimi


Tedarik zincirinde akıllı yönlendirme ve yeniden yönlendirme algoritmaları aracılığıyla daha iyi tahminlerde bulunulabiliyor. Paketlere bağlı akıllı IoT cihazları, tedarik zinciri kararlarının bilgiye dayalı olarak alınmasına yardımcı olabilecek GPS ve RFID sinyalleri aracılığıyla anında bilgi sağlıyor. Programlar envanter yönetimi, satıcı ilişkileri, filo yönetimi ve planlı bakım konularında yardımcı oluyor.

4. Akıllı Barkod Okuyucu


IoT tabanlı barkod okuyucular, diğer sistemlerle bağlantı kurmak için bulut veri bağlantılarına sahiptir. Bağlı barkod okuyucuyu kullanmak, envanter yönetimi sürecini kolaylaştırmaktadır.

5. Akıllı Tarım ve Hayvancılık


Çiftçiler, bitkileri hasat etmek için en iyi zamanı belirlemek, toprağın kimyasına göre gübre profilleri oluşturmak ve toprak besinlerini ve nem seviyelerini algılamak gibi birçok farklı etkinliği yönetmek için akıllı IoT tarım uygulamalarını kullanabiliyor. 

Bunun yanı sıra hayvancılıkta ise kızgınlık dönemini tespit eden pedometreler ile kârlılık artarken maliyetler düşüyor.