Nesnelerin İnterneti Sıkça Sorulan Sorular
Nesnelerin İnterneti Teknolojisi Nedir?
Bugüne kadar Nesnelerin İnterneti alanında, IoT Veri Protokolleri, IoT Mimarisinin Temel Katmanları, IoT Güvenliği gibi konularda birçok bilgi paylaşımında bulunduk. Bu yazımızda da hayatımızın hemen her alanında kendine yer bulmaya başlayan Nesnelerin İnterneti Teknolojisi ile ilgili merak edilenleri genel hatlarıyla ele almaya çalışacağız.
Nesnelerin İnterneti Teknolojisi Nedir?
Nesnelerin İnterneti (Internet of Things, IoT), fiziksel sistemlerin dijital platformlar ve ağlar aracılığıyla daha büyük sistemlere bağlandığı bir dijital ekosistemdir. İlk kez 1999 yılında ortaya çıkan bu kavram kabaca, elektronik cihazların ağlar ve protokoller aracılığıyla birbirleriyle haberleşmesi ve iletişim halinde olmaları demektir.
Nesnelerin İnterneti Teknolojisi Nasıl Çalışır?
Bir IoT sistemin doğru bir şekilde çalışabilmesi için dört farklı bileşene ihtiyaç vardır: sensörler/cihazlar, bağlanabilirlik, veri işleme mekanizması ve bir kullanıcı arayüzü.
IoT sistemler, birbirleriyle iletişim halinde olan cihazlar ve sensörlerden oluşan bir ağ biçiminde çalışırlar. Bu cihazlar ya da sensörlerin temel görevi çevrelerinden veri toplamaktır. Daha sonra bu veriler WiFi, uydu, Bluetooth ya da hücresel ağlar gibi aracılığıyla bulut bilişim sistemleri ya da daha farklı çözümler kullanılarak işlenir. İşlenen verilerden elde edilen çıktılarla gerçekleştirilecek sonraki eyleme karar verilir. IoT sistemlerin elde edip işlediği veriler; süreçler hakkında bilgi edinmek ya da bu süreçlerin iyileştirilmesi için kullanılabildiği gibi, ağa bağlı IoT cihazlar aracılığıyla doğrudan fiziksel eylemler ortaya koyacak biçimde de çalışmaya katılabilirler.
Nesnelerin İnterneti Teknolojisi Nerelerde Kullanılır?
Günümüzde hayatın hemen her alanında kullanılabilen Nesnelerin İnterneti teknolojisi; sağlıktan tarıma, hayvancılıktan madenciliğe kadar pek çok alanda hizmet vermektedir. IoT sistemler; ev otomasyon sistemleri, medikal, sağlık, ulaşım, enerji, otomotiv, akıllı şehirler, akılı şebekeler, depolar, hastaneler, ofisler gibi farklı alanlarda, git gide daha yaygın olarak kullanılmaya ve geliştirilmeye devam etmektedir.
Nesnelerin İnterneti Teknolojisi Hangi Dili Kullanır?
Neredeyse akıllı cihazların kullanılabildiği her alanda geliştirilen IoT sistemlerin çalışabilmesi için birçok programlama dilinden yararlanılmaktadır. C, C++, Java, JavaScript, Pyhton, Go, Parasail, B#, Assembly ve Rust, IoT sistemlerde en sık kullanılan programlama dilleridir.
IoT Teknolojisi ile Evde Neler Yapılabilir?
Çoğumuzun evinde şu an Nesnelerin İnterneti Teknolojisi ile çalışan en az bir cihaz kesinlikle vardır. Akıllı kamera sistemleri, mobil uygulamalar üzerinden kontrol edilebilen temizlik robotları, akıllı ampuller birer Nesnelerin İnterneti uygulaması örneğidir. Bunlar dışında, IoT teknolojisi ile evimizdeki akıllı cihazların ne kadar elektrik tükettiği ya da ne kadar tasarruf yaptığınız hakkında bilgi sahibi olabildiğimiz uygulamalar da vardır. Artık IoT sistemler sayesinde, henüz varmadan evimizin sıcaklığını ayarlayabiliyor, biz eve geldiğimizde kahvemizin hazır olmasını sağlayabiliyoruz. Yine açık unuttuğumuz lambaları uzaktan kapatabilmemizi, fişte unuttuğumuz elektronik cihazları devre dışı bırakabilmemizi de IoT teknolojisindeki gelişmelere borçluyuz. Akıllı sensörler sayesinde oluşabilecek tehlikeli gaz yayılımı, yangın ve sel gibi durumlarda anında bildirim almamızı ve daha güvenli bir yaşam sürmemizi sağlayan olanaklar da IoT teknolojisi sayesinde elde ettiklerimiz arasında.
IoT Teknolojisi ile Endüstride Neler Yapılabilir?
Endüstride kullanılan IoT teknolojisi verimliliği artırarak, hem zaman hem de maliyet açısından fayda sağlamaktadır. IoT teknolojisi ile endüstride gerçek zamanlı verilerin toplanması, bu verilerin işlenmesi ve depolanması mümkün olmaktadır. IoT endüstriyel alanda, akıllı sensörler, akıllı makineler ve akıllı denetleyiciler sayesinde verimliliği artırır. Yüksek hassasiyet ve hata payının düşürülmesi ile daha güvenilir çalışmalar yapılabilmektedir. Uzaktan kumanda kullanımı ve otomasyon sistemleri de iş gücü ihtiyacını hafifletmektedir.
Nesnelerin İnterneti Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Nesnelerin İnterneti Teknolojisinde kullanılan birçok güvenlik yöntemi vardır. Bunların arasında en önemlisi veri şifrelemedir. Şifreleme dışında, güvenlik duvarları, ağ segmentasyonu, kimlik ve erişim yönetimi de IoT güvenliğine ilişkin diğer uygulamalardır. IoT sistemlerin güvenliği, konseptin genel felsefesi gereği, yan çözümlerle değil sistemin kendisine geliştiriciler tarafından entegre edilmiş olarak sağlanmaktadır. Dolayısıyla IoT sistemlerin güvenliği, bu sistemlerin geliştirilmesinin doğal bir parçasıdır denilebilir.
IoT Teknolojisi ile Sağlanan Avantajlar Nelerdir?
Nesnelerin İnterneti teknolojisi ile sağlanan en büyük avantajlardan biri zamandan tasarruftur. Bu sayede doğal olarak maliyetten de tasarruf edilmiş olur. Çalışan verimliliğinin artması, yer ve zaman kısıtlaması olmadan cihazlar arası iletişimin sağlanması, iş süreçlerinin çok daha iyi takip edilmesi, güvenli veri aktarımı, verilerin güvenli bir ortamda depolanması ve tüm bunlar sayesinde ciddi maliyet yüklerinden kurtularak daha fazla kâr elde etmek, IoT ile sağlayacağınız avantajlardan bazılarıdır.
IoT Teknolojisi Riskleri Nelerdir?
Nesnelerin İnterneti teknolojisinin risklerinden biri, sistemlerle birlikte geliştirilmeye devam ettiğini söylediğimiz güvenlik ile ilgilidir. Ancak, IoT güvenliği ile ilgili yürütülen yoğun çalışmalar sayesinde bu riskin günümüzde en aza indirilebildiğini söyleyebiliriz. Bunun dışında insan gücüne olan ihtiyacın azalması sonucunda ortaya çıkabilecek toplumsal sorunları da bir risk olarak nitelendiren ve tartışmaya açan görüşler de vardır. Hemen hemen insanlık tarihindeki bütün teknolojik gelişmelerin bu tür tartışmalara yol açtığı bilinmektedir ve insanlık genelde bu tartışmalar sonucunda doğru ve dengeli yolu bulur. Kişisel güvenlik, kamu güvenliği, gizlilik sorunları ve giderek gelişen IoT cihazların depolama sorunları başlıklar da aynı bağlamda değerlendirilebilecek unsurlardır.
Bu yazımızda Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi hakkındaki sıkça sorular üzerinden, genel bilgiler vermeye çalıştık. Umarım sizler için yararlı bir yazı ortaya çıkarabilmişizdir. Verdiğimiz bilgileri yararlı bulduysanız, Ankaref Blog ana sayfasından diğer yazılarımıza da göz atmak isteyebilirsiniz. Bir sonraki Ankaref Blog yazısında görüşmek üzere, hoşça kalın.