Nesnelerin İnterneti (IoT) Bağlantı Seçenekleri (2)
26 Mart 2021

Nesnelerin İnterneti (IoT) Bağlantı Seçenekleri (2)

Hücresel Bağlantı, Uydu Bağlantısı ve Bluetooth

Günümüz dünyasında, etrafımızdaki neredeyse tüm nesneler git gide artan oranda, ağa bağlı (connected) bir karakter kazanıyor. Teknoloji dünyasında en çok gündemde olan gelişmelere baktığımızda da ağa bağlı teknolojilerin birbirinden farklı pek çok alanda en öne çıkan konu başlıkları arasında olduğunu fark ediyoruz. 

Ağa bağlı taşıtların oluşturacağı yeni mobilite konseptlerinden, giyilebilir ürünler aracılığıyla bireylerin sağlık verilerinin takibatına kadar birçok farklı alanda geliştirilmekte olan projeleri düşününce; Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) geleceğimize yön verecek bir fenomen olduğu izlenimini edinmek pek de zor olmasa gerek. Elbette, bu konseptin merkezinde de söz konusu nesnelerin birbirine ne ile nasıl bağlanacağı meselesi yatıyor. 

Ağa Bağlı Nesneler: Ne ile Nasıl?

IoT sistemlerin merkezinde yer alan ve bu sistemlerinin tasarlanması aşamasında önemli bir seçim unsuru olan bağlantı türlerini ele aldığımız blog yazı dizimizin ikinci bölümüyle karşınızdayız. IoT sistemleri oluşturan nesnelerin birbirleriyle ve onları uzaktan yönetenlerle haberleştikleri en yaygın bağlantı seçeneklerinden üçünü önceki blog yazımızda incelemiştik. Bu yazımızda da yaygın olarak kullanılan diğer üç bağlantı seçeneğini ele almaya çalışacağız: Hücresel Bağlantı, Uydu bağlantısı ve Bluetooth.

1. Hücresel Bağlantı

Cep telefonlarımızda da kullandığımız hücresel bağlantı şebekesi, günümüzde ulaştığı kapsama alanı ile bazı IoT projelerinde de kullanılabilecek bir seçenek oluşturuyor. Özellikle, her biri hücresel bağlantı kapsama alanında yer alan, çok uzun mesafeler ya da geniş alanlara yayılmış IoT sistemlerin tasarımında hücresel bağlantıdan yararlanılabilir. Aslında hücresel bağlantı, özellikle bireysel kullanıcı nezdinde, bulut bilişim teknolojileri aracılığıyla ev otomasyonunu uzaktan takip etmek gibi amaçlarla IoT teknolojine uzun zamandır entegre olmuş bir bağlantı seçeneği. Ancak elbette bu, çok sayıda nesne ve bağlantı noktasına sahip, büyük bir IoT projesinin bütünüyle hücresel bağlantı temelli olarak geliştirilmesinden epeyce farklı bir durum. 

Günümüzde yavaş yavaş yaygınlık kazanan ve şimdikine oranla çok daha yüksek hızlarda veri transferine olanak tanıyan 5G teknolojisinin, hücresel şebeke üzerinden çalışan IoT sistemleri arttıracağı ve gündelik hayatta çok daha kompleks IoT uygulamalarını karşımıza çıkaracağı düşünülebilir.

Servis sağlayıcı temelli olması ve yüksek maliyetli olması gibi dezavantajlara sahip olan bu bağlantı seçeneğinde, IoT hizmeti için özelleştirilmiş hücresel bağlantı sunan servis sağlayıcıların sınırlı sayıda olması da bir eksi olarak görülebilir.  

2. Uydu Bağlantısı

Uydu bağlantısı kelimenin tam anlamıyla tüm dünyayı içine alan kapsama alanıyla, diğer hiçbir bağlantı seçeneğine erişimin mümkün olmadığı alanlardaki IoT çözümleri için kullanılıyor. Uluslararası gemi taşımacılığı gibi alanlarda yararlanılan bu bağlantı seçeneği elbette, ulaşılması ve uygulaması pek de kolay olmayan ve dolayısıyla fazla yaygınlaşmamış bir çözüm

3. Bluetooth

Bluetooth teknolojisi, günlük kullanımda da uzun süredir bir bağlantı seçeneği olarak sıkça karşımıza çıkıyor. Cep telefonlarına bağladığımız kulaklıklar ya da taşınabilir hoparlörler bu bağlantı türünün yer aldığı en aşina olduğumuz örnekler. Maksimum olarak 100 metre gibi kısa bir mesafede etkili olabilen bu bağlantı türü, IoT cihazların pek çoğunun birbirine oldukça yakın konumlandırıldığı düşünüldüğünde etkili bir bağlantı çözümü olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca, güç tüketimi oldukça düşük bir bağlantı teknolojisi olması da maliyet açısından Bluetooth’u tercih edilebilir kılıyor. Bluetooth ile birbirine bağlanacak cihazların kolayca eşleştirilebilmesi de bu bağlantı türünün artılarından biri olarak düşünülebilir. 

Kendiliğinden bir internet çıkışı olmaması ve Bluetooth ile kurulmuş bir IoT sisteminin dünyaya bağlanabilmek için ekstra bir kuruluma ihtiyaç duyması ile özellikle eski Bluetooth standartlarının oldukça sınırlı kalan bağlantı mesafesi, bu bağlantı seçeneğinin dezavantajları olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, giderek yaygınlık kazanan Bluetooth 5.0 standardı bu mesafeyi arttırarak; bu bağlantı seçeneğinin daha kullanışlı ve IoT sistemlerin kurulumunda daha fazla öne çıkan bir seçeneğe dönüşmesini sağlayabilir.   

IoT sistemlerde yaygın olarak kullanılan bağlantı seçeneklerini ele almaya çalıştığımız bu yazı dizimizde, hem gündelik yaşamında teknolojiden etkin biçimde yararlanmak isteyen son kullanıcıya, hem de kendini IoT alanında geliştirmek isteyen profesyonellere faydalı bilgiler vermeye çalıştık. Giderek yaşamımıza daha çok dahil olan; bireysel konfor ve güvenlikten, oldukça büyük ve etkili endüstriyel uygulamalara kadar pek çok alanda devrimsel nitelikte dönüşümlere yol açan IoT teknolojisi hakkında merak edilenler ve en güncel bilgilere Ankaref Blog sayfalarımızda yer vermeye devam edeceğiz.