Nesnelerin İnterneti Teknolojisinin Amaçları Nelerdir?
05 Kasım 2020

Nesnelerin İnterneti Teknolojisinin Amaçları Nelerdir?

Yerine Getirdiği Görevlerle Bir Hayat Kurtarıcı: Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things - IoT), fiziksel dünyayı dijital dünyaya entegre eden bir bütündür. Daha yalın olacak şekilde söylersek Nesnelerin İnterneti, cihazların süreklilikle diğer bağlı cihazlara ve internete bağlandığı dev bir ağdır.

“Nesnelerin İnterneti Nedir? Nasıl Çalışır?” yazımızda da bahsettiğimiz üzere Nesnelerin İnterneti, çevremizde bulunan cihazlara sensörlerin ve yazılımların yerleştirilmesiyle aktive olan bir teknolojidir. Bu sensörler ve yazılımlar, cihazların çalışma şekli, nasıl kullanıldıkları ve çevreleri hakkında bilgi toplar ve paylaşırlar. Tüm bu bilgiler Nesnelerin İnterneti platformu adı verilen güvenli bir merkezde saklanır.

Nesnelerin İnterneti platformu, bu akıllı fiziksel cihazlardan alınan bilgilere kendi içinde çözümleme uygulayan çok güçlü bir ağ geçididir. Bu bilgilerin ana kullanım amacı olarak, olası sorunları ortaya çıkmadan önce tespit etmeyi ve onlara bir çözüm sunmayı başa yazabiliriz.

Beyaz bir dünya küresi etrafında uçuşan teknoloji, bilgi, paylaşım gibi kavramları temsil eden ikonlar.


Nesnelerin İnterneti: Yeni Çağın Teknolojisi

Bunların yanı sıra Nesnelerin İnterneti için hayatları daha basit hâle getirmeye yardımcı olan yeni çağın (Endüstri 4.0 döneminin) teknolojisi tabirini kullanabiliriz. Nesnelerin İnterneti, terim olarak yalnızca 20’li yaşlarında olsa da bugün sahip olduğu popülerlik uç seviyelerde. Ayrıca daha da artan bir hızla yükselişi ön görülüyor zira yapay zeka ve makine öğrenimi gibi teknolojilerle birlikte büyük bir etkileşim içerisinde.

İş gücünün söz konusu olduğu pazarlarda rekabetin var olması ve artan iş yükü sebebiyle kişiler tüm işi kendileri yapma kapasitesine sahip değil. İş yükünü azaltma ve hayatı kolaylaştırma amacına hizmet edecek, yardımcı bir teknoloji türüne doğan ihtiyaç kendini gösteriyor. Bu noktada da Nesnelerin İnterneti teknolojisinin faydaları devreye giriyor.

Makine öğreniminin bir birleşimi olan Nesnelerin İnterneti ile yapay zekâ, işletmeler için taşları yerinden oynatmaya gebe. Dünyanın her yerinde oldukça genişleyen Nesnelerin İnterneti teknolojisi ile bağlantılı cihaz sayısı halihazırda milyarlar ile ifade edilirken bu rakamların katlanarak artması bekleniyor. Nesnelerin İnternetinin birçok sektörde çalışma yöntemlerini değiştireceğine dair uzun zamandır süregelen hâkim görüş hiç de yersiz değil.

Bir fabrika çalışanı makinelere yönelmiş şekilde elindeki tabletle bağlanarak kontrol yapıyor.


Nesnelerin İnterneti Örnekleri

Misal vermek gerekirse perakende şirketleri, müşterilerine daha iyi bir deneyim sunmak ve iş verimliliklerini arttırmak için bu teknolojiyi kullanıyor. Müşteriler de Nesnelerin İnterneti sayesinde bu yeni deneyimin tadını çıkarıyor.

Üretim şirketleri, gerçekleştirmesi oldukça ağır olan genel üretim süreçlerini iyileştirmek için, hızlı restoran işletmeleri ise üstün bir müşteri deneyimi sağlamak ve günlük operasyonlarını yönetmek için Nesnelerin İnternetini kullanıyor.

Hırsızlıklar, artan maliyetler gibi bankacılık ve finans kurumlarını rahatsız eden durumlar içinse maliyetleri artıran faktörler konusunda iç görüler sağlamak, istenmeyen hâllerin önlenmesinde onlara yardımcı olarak endişelerine çözümler sunmak da Nesnelerin İnternetinin meziyetlerinden biri.

Ofisleri ve evleri akıllı hâle dönüştürme görevi için de Nesnelerin İnterneti kullanılıyor. Güvenlik kamerasından alarm sistemlerine birçok eleman bu görevde pozisyon üstleniyor. Ofislerde ve evlerde, hırsızlığa karşı güvenliğe ihtiyaç duyan insanlar ve onların sahip oldukları yer alır.