Nesnelerin İnterneti'nin Yükselen Değeri
Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) Yükselen Değeri: Wi-Fi
Ankaref Blog’da geçtiğimiz günlerde yayınlanan yazı dizimizde IoT uygulamalarında yaygın olarak kullanılan bağlantı seçeneklerini ele almıştık. Yazı dizimizde, birbirlerine göre avantaj ve dezavantajlarıyla birlikte, farklı uygulama alanlarında hangi bağlantı seçeneğinin daha iyi bir çözüm oluşturduğuna ilişkin bir karşılaştırmayı da sayfalarımıza taşımaya çalışmıştık. İlk bölümüne, Nesnelerin İnterneti (IoT) Bağlantı Seçenekleri başlığı altında ulaşabileceğiniz yazı dizimizde öne çıkan bağlantı seçeneklerinden biri de Wi-Fi idi. Bu yazımızda Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamalarındaki yaygınlığını giderek arttıran bu bağlantı seçeneğini güncel gelişmeler ışığında ve daha geniş bir biçimde anlatmaya çalışacağız.
Pek çok popüler tüketici ürününde, mobil telefonlarımızda ve dizüstü bilgisayarlarımızda varsayılan olarak bulunduğundan oldukça yakından tanıdığımız bu bağlantı seçeneği; hızı, yaygınlığı ve kolayca sağladığı internete çıkış olanağı ile IoT uygulamaları için ideal görünürken, yüksek güç tüketimi ve güvenlik hassasiyetleri nedeniyle dezavantajlı olabiliyordu. Bu nedenle, ufak işlevli pek çok nesnenin birbirine bağlanmasını gerektiren geniş çaplı uygulamalarda tek çözüm olarak Wi-Fi kullanılmasına pek de sıcak bakılmıyordu.
Ancak günümüzde Wi-Fi’ın, günlük hayatta karşılaştığımız ürünlerden aşina olduğumuz 2ghz ve 5ghz bantları dışında, 1ghz’in altındaki spektrumda da çalışabilmesini sağlayan Wi-Fi HaLow teknolojisi ile IoT uygulamalarındaki kullanılabilirliğini arttırdığını söyleyebiliriz. IEEE 802.11 ile Wi-Fi ailesinin bir üyesi ve açık bir standart olan Wi-Fi HaLow; IoT teknolojisinin spesifik ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış. Endüstriyel ve tarımsal alanlardan akıllı bina ve şehir uygulamalarına kadar geniş bir yelpazede kullanılabilir bir bağlantı seçeneği sunması düşünülerek konumlandırılmış.
İsterseniz Wi-Fi HaLow teknolojisi sayesinde, Wi-Fi’in IoT uygulamalarında kullanılabilirliğini nasıl arttırdığına gelin biraz daha yakından bakalım.
IoT Uygulamalar ve Wi-Fi HaLow Teknolojisi
● 1ghz altındaki spektrumda çalışabilmesi sayesinde, Wi-Fi HaLow oldukça düşük tüketimli bir bağlantı seçeneği olma özelliği göstermektedir. Öyle ki, cihazların yalnızca saat pilleri kullanılarak aylar ya da yıllarca çalışabilmesine olanak tanımaktadır. Bu özelliğiyle Wi-Fi HaLow teknolojisi sensörlerde ve giyilebilir ürünler kullanılmak için elverişli bir nitelik de kazanmaktadır.
● Wi-Fi HaLow, bağlantı sinyalinin duvarlar ve diğer objelerin içinden çok daha iyi geçebildiği bir bağlantı seçeneğidir. Bu sayede özellikle iç mekan uygulamalarında, yapılardan ya da dekorasyondan kaynaklanan sınırlamalardan çok daha az etkilenir.
● Yaklaşık 1 kilometreye kadar uzanan kapsama alanıyla, uzun menzilli uygulamalarda da kullanılabilme kapasitesi vardır. Bu Wi-Fi HaLow teknolojisine IoT alanında öne çıkan diğer bağlantı seçenekleri karşısında ciddi bir avantaj sağlamaktadır.
● Ek olarak bir ağ geçidine ya da bağlantı istasyonuna ihtiyaç duymadan çalışır. Bu sayede kurulum ve işletme maliyeti açısından avantajlıdır.
● Wi-Fi teknolojisi için geliştirilen en son güvenlik standartlarına sahiptir.
● Wi-Fi HaLow, var olan Wi-Fi altyapılarının çalışmasını kesintiye uğratmadan kolayca onlara entegre edilebilir.
● Farklı üreticilerin cihazlarının bir arada çalışabilmesine olanak tanıyan bir uyumluluk altyapısına sahiptir.
● Sahip olduğu geniş bağlantı hızı aralığıyla; düşük veri aktarma ihtiyacına sahip olan sensör ağlarından, veri aktarım hızı ihtiyacı oldukça yüksek olan video sistemlerine kadar geniş bir yelpazede kullanılabilir.
Günlük kullanımda uzun zamandır yaşamımızın içinde olan Wi-Fi teknolojisinin kazandığı yeni özelliklerle, IoT bağlantı seçenekleri arasında da nasıl bir öne çıkma potansiyeline sahip olduğunu görüyoruz. Yakın gelecek belki de; mobil telefonlarımız, dizüstü bilgisayarlarımız ya da oyun konsollarımızın yanında IoT teknolojisiyle giderek “akıllanan” evlerimiz, çalışma alanlarımız ve kentlerimizin de çepeçevre Wi-Fi ağlarıyla sarılacağı günlere gebedir.
Bu blog yazımızda, kazandığı yeni özelliklerle Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamaları alanındaki iddiasını arttıran Wi-Fi bağlantı seçeneğini ele aldık. Nesnelerin İnterneti (IoT) dünyasındaki en son teknolojik gelişmeler ve yükselen trendlerden haberdar olmak için Ankaref Blog sayfalarını takip etmeye devam edin.