Teknoloji IoT yi (Nesnelerin İnternetini) Nasıl Değiştiriyor?
5G Teknolojisinin Nesnelerin İnternetine Faydaları
Nesnelerin İnterneti (IoT) hızla gelişiyor ve genişliyor. Sadece birkaç yıl hatta belki de aylar önce zihinlerde olan birçok şey şimdi gerçeğe dönüşüyor. Elbette teknolojinin diğer alanları da yerinde saymıyor. Farklı teknolojik gelişmeler de dünyanın dört bir yanından kendini göstererek hızla her tarafa yayılıyor.
Günümüzdeki teknoloji üretim imkânı ve bu iş üzerine kafa yoranların sayısı düşünüldüğünde yeni gelişmelerin olmaması şaşırtıcı olurdu. Üretken bir çizgide devam eden teknolojik gelişmeler, kendi sınırlarının dışında başka teknolojilerle de bağ kuruyor, bu da yeni hibrit bir gelişmenin doğuşuna sahne oluyor.
---
Bu duruma verilebilecek en iyi örneklerden biri 5G teknolojisidir. IoT’de bant genişliği her zaman sınırlayıcı bir faktör olmuştur. Hücresel ağlar iyi bir menzile sahiptir ancak sınırlı bant genişliği sunarlar. Wi-Fi ise iyi bir bant genişliğine sahipken sınırlı bir menzile erişebilir ve güvenliğini sağlamak zor olabilir.
Bu konuya derman olan şey ise 5G teknolojisinin büyümesidir. 5G, hücresel bant genişliğini büyük miktarlarda arttırmakta ve Nesnelerin İnternetinin (IoT) çok sayıda cihazı birbirine bağlamasını çok daha kolay hâle getirmektedir.
5G Teknolojisi Nedir?
5G teknolojisinden biraz detaylı bahsedecek olursak 5G yeni nesil bir hücresel ağdır. Mevcut standart olan 4G, yükleme için 7 MBPS ile 17 MBPS arasında ve indirme içinse 12 ile 36 MBPS arasında değişen hızlar sunar. 5G iletim hızları ise 15 ila 20 GBPS’e kadar yükselebilmektedir. Megabayt değil, gigabayt. Gecikmeyi on kat azaltırken bağlanabilen cihazların sayısı da büyük ölçüde artmaktadır. 5G, bant genişliğindeki tüm mevcut sınırlamaları ortadan kaldırmaktadır.
5G'nin Nesnelerin İnterneti alanındaki etkilerine göz atalım.
Bağlı Cihaz Sayısındaki Artış Akıllı Şehir ve Bina Çözümlerinde Artış Demek
Bağlı cihazların sayısındaki artış, akıllı şehirlerde ve binalarda çok daha fazla sensörün kullanılmasına izin verir. 5G öncesi akıllı şehir sensörleri nispeten sınırlıdır ve daha çok alan kaplarlar. 5G, küçük sensörlerle bir alanı çevreler ve daha güçlü sonuçlar elde etmeyi sağlar. Bu da nesnelerin interneti teknolojisi ile çalışan cihazların artması ve çok daha geniş alanlarda kullanılması imkanını doğurur.
AI Entegrasyonu ile İyileşen Trafik Kontrolü
IoT ile 5G ağı, otomobillerin birbirleriyle ve çevreleriyle konuşmasına olanak tanıyarak kaza riskini azaltır ve çok daha verimli trafik düzenlerine izin verir. Tüm bunları birleştirmek trafik sıkışıklığını azaltma, seyahat sürelerini kısaltma ve araçların kırmızı ışıkta bekleme süresini azaltma gibi etkilerle enerji tasarrufu sağlayacaktır.
Otomobiller ayrıca yağlarının veya frenlerinin durumunu kaydedebilir, araç sahibini bilgilendirebilir ve onları doğrudan seçtikleri onarım tesisine bağlayabilir.
Alışverişte Gerçekten Deneyim
Bir mağazaya girdiğinizde AR (Augmented Reality – Artırılmış Gerçeklik) gözlüklerinizin aradığınız ürünün nerede olduğunu size söylemesi… Cihazınızın sanal gerçekliği kullanarak bir elbisenin nasıl görüneceğinin size bir fotoğrafını çekmesi... Akıllı etiketler ve dijital tabela, çok daha sorunsuz ve daha eğlenceli bir alışveriş deneyimi sağlayacaktır. Tüm bunların yanı sıra ölçülerinizi alan ve anında bedeninize uygun giysiler yapan giyim yazıcıları bile olabilir.
Entegre Tedarik Zincirleri
Fabrikalar ve depolar, IoT sayesinde envanter kontrolü ve tüm döngü boyunca parçaları, ürünleri ve ekipmanları izlemek için gerçek zamanlı izleme kullanıyor. 5G teknolojisi, tek bir sistem kullanarak örneğin bir ürünü üretimden son kullanıcıya kadar sorunsuz bir şekilde, kontrol etmeye gerek kalmadan ve ürün teslim edildiğinde satıcıya uyarıda bulunarak takip etme yeteneği vaat ediyor. Tedarik zincirlerini entegre etmek, maliyetleri düşürürken daha iyi hizmete olanak tanıyacak ve nakliye sırasında ürün kaybını azaltacaktır.
Ağ Dilimleme
5G teknolojisi ile ilgili en iyi şeylerden biri sanal ağları uygulama yeteneğidir. Bunlar, farklı trafik önceliklerine sahip olabilen alt ağlar oluşturacaktır. Örneğin; bir hastanedeki ağ, bir cerrah ve bir robot arasındaki bağlantının, hastalar tarafından kullanılan iletişimlere göre öncelik verilmesini sağlayacak şekilde tasarlanabilir. Bu da teknolojiden çok daha verimli bir şekilde faydalanılmasını sağlayacaktır.